Cannabis allergie is een relatief nieuw (ontdekte) allergie. Mensen die in contact komen met cannabis door al dan niet zelf cannabis roken of rollen maar ook cannabis in voedingsmiddelen (hennepzaad) en in de vorm van thee en olie kunnen klachten veroorzaken door een allergische reactie. Er werden reeds gevallen beschreven waarbij ook indirect contact leidde tot allergische klachten.
Deze klachten kunnen gaan van roodheid, jeuk, zwelling van handen/lippen/ogen, verstopte neus en tranende ogen tot hevige hoestbuien en ernstige kortademigheid.
Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met een cannabis allergie ook kunnen reageren op bepaalde plantaardige voedingsmiddelen. Zo is geweten dat contact met bepaalde soorten groenten en fruit, noten, tarwe producten maar ook latex, tabak en zelfs sommige biersoorten gelijkaardige allergische klachten kunnen uitlokken.
Wij vinden het belangrijk dat mensen die last hebben van dit probleem toch adequate hulp kunnen zoeken en ontvangen. Daarom willen we benadrukken dat de resultaten verzameld met deze studie anoniem worden verwerkt en niet doorgespeeld zullen worden aan derden.
GEZONDE DEELNEMERS
We zijn op zoek naar mensen tussen 20-40 die geen last hebben van allergieen en bereidt zijn een huidtest en simpele bloedafname te laten uitvoeren tijdens een eenmalige consultatie
ALLERGISCHE DEELNEMERS
We zijn ook op zoek naar mensen met een allergie voor pollen en/of voedsel allergie, eveneens bereidt om een huidtest en een simpele bloedafname te laten uitvoeren tijdens een eenmalige consultatie.
ALLERGISCHE KLACHTEN BIJ CANNABISCONTACT
Natuurlijk zijn we ook op zoek naar mensen die in de laatste 12 maanden in contact zijn gekomen met cannabis (al dan niet door eigen gebruik) en hierbij klachten hebben ontwikkeld zoals, loopneus, niezen, hoesten, kortademigheid, rode vlekken of jeuk.
Indien u deze symptomen herkent zouden we graag, volledig vrijblijvend, eens een afspraak met u maken.
Indien u een afspraak bij ons maakt, zullen we u vragen een enquete in te vullen waarin we peilen naar klachten op verschillende soorten fruit en groenten en natuurlijk ook de aard van uw klachten bij cannabis contact. Deze vragenlijst vindt u bij downloads.
Verder voeren we een huidtest uit en een deel van de testen geschiedt op bloed. Hiervoor volstaat een eenvoudige en beperkte bloedafname waarna het bloed op anonieme wijze in het eigen laboratorium verwerkt wordt zodat wij de testen die we momenteel ontwikkelen om cannabis allergie en voedingsallergieën te herkennen, kunnen valideren. Meer informatie over deze testen vindt u hier.
De resultaten van onze testen worden anoniem verwerkt.
Ook de vragenlijst is strikt persoonlijk en wordt uiterst vertrouwelijk behandeld.
De kosten van de consultatie, de bloed- en huidtesten worden volledig gedekt door de studie.
Elke deelnemer ontvangt 2 filmtickets als dank voor zijn deelname aan de studie!
We hopen met dit onderzoek meer te weten te komen over wie een allergie voor cannabis ontwikkelt; zijn dit mensen met nog andere allergieën of kan deze allergie ook alleen voorkomen. Verder willen we graag weten welke kruisreacties kunnen voorkomen zodat we dit ook in de toekomst kunnen gebruiken en patiënten beter advies kunnen geven over wat best gemeden wordt en welke producten geen reactie zullen uitlokken.
We hopen een test te vinden die ons met grote zekerheid kan zeggen of iemand allergisch is voor cannabis, perzik en appel. Op die manier willen we vermijden uitgebreide restricties op te leggen bij mensen waarbij dit niet nodig is.
Wij vinden het belangrijk dat mensen die last hebben van dit probleem toch adequate hulp kunnen zoeken en ontvangen. Daarom willen we nogmaals benadrukken dat de resultaten verzameld met deze studie anoniem worden verwerkt en niet doorgespeeld zullen worden aan derden.
WAT?
Als onderdeel van deze studie willen we ook nagaan in hoeverre professionele cannabis blootstelling een risico vormt voor het ontwikkelen van een cannabis allergie. Onder professionele blootstelling verstaan we huidcontact of contact via deeltjes verspreid in omgevingslucht bij laboratorium medewerkers of politie personeel betrokken bij de ontruiming van cannabis plantages.
WIE?
Voor dit onderdeel zijn we op zoek naar mensen die professioneel werden blootgesteld aan cannabis in de afgelopen 12 maanden. Het is geen vereiste om klachten te hebben tijdens deze blootstelling.
DEELNAME?
Deelnemen hieraan kan door een mailtje te sturen naar allergie@uantwerpen.be of te bellen naar 03/821 35 26. Indien je een bevestiging van deelname hebt gekregen kan je hier een afspraak maken. Deelname omvat een vragenlijst, een huidtest en een simpele bloedname.
Wanneer je denkt in aanmerking te komen voor de studie kan je een afspraak maken. Dit kan via de dienst Immunologie-Allergologie van het Universitair ziekenhuis Antwerpen of via de Dienst Dermatologie in het Universitair ziekenhuis Gent. Als je nog vragen hebt, aarzel niet om contact op te nemen via allergie@uantwerpen.be of 03/821 3526.
Elke deelnemer ontvangt 2 filmtickets als dank voor zijn deelname.
CONTACT ANTWERPEN
Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Dienst Immunologie-Allergologie
Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem03/821 35 26
immunologie@uantwerpen.be
CONTACT GENTUniversitair ziekenhuis Gent
Dienst DermatologieDe Pintelaan 185, 9000 Gent
09/332 05 77
We publiceerde reeds meerdere artikels omtrent dit onderwerp in verschillende kranten en tijdschriften waaronder de Gazet van Antwerpen, Medisfeer etc. Benieuwd? Lees ze hier.
Radio 2 interviewde onze doctoraatsstudent Ine Decuyper omtrent het onderzoek.
Ja! We hebben ook een facebook pagina. Klik hieronder voor updates op de pagina en interessante nieuwtjes
Meer informatie over het onderzoek is ook terug te vinden op onze website van de Universiteit Antwerpen. Neem een kijkje met een klik op de knop.
ADDRESS
UZ Antwerpen
Wilrijkstraat 10
2650 Antwerpen
LINKS
facebook
FOLLOW US